Projektový den na Sluníčkové škole


Třetí dubnový pátek prozářený sluníčkem si žáci druhého stupně zpříjemnili ještě navíc zajímavým projektem, majícím ve svém názvu tak trochu zvláštní pojem – Legiovlak.
Co je to Legiovlak? Jedná se soupravu – věrnou repliku legionářského vlaku, který je připomínkou bojů československých legií za 1. světové války. Pomáhá v současné době široké veřejnosti obnovovat povědomí o odvaze československých legionářů, kteří se jím přepravovali po Transsibiřské magistrále v Rusku, když bojovali za vznik samostatného Československa.
Celou akci jsme odstartovali tím, že jsme ráno do školy přišli oblečeni v našich národních barvách – červené, modré a bílé.
Ve třídách jsme nejprve luštili rébusy a vyhledávali informace související s legionářskou problematikou, ale i samotným vznikem našeho státu. Po jednotlivých třídách jsme pak vyráželi na nedaleké vlakové nádraží, abychom si na vlastní oči prohlédli tato „kasárna“ na kolejích. Už víme, co je to „těpluška“ – vagon, kam se vtěsnalo až 30 mužů, jak vypadal naopak vůz pro důstojníky nebo vůz polní pošty, či vozy s kovářskými nebo krejčovskými dílnami. Obdivovali jsme rovněž obrněný vůz s dělem a kulomety i štábní vagón pro plánování válečných operací.
Pro všechny zúčastněné byla prohlídka Legiovlaku velice nevšedním zážitkem. Umožnila nám po očku nahlédnout do minulosti a obdivovat um a statečnost lidí, kteří byli pevně rozhodnuti dotáhnout myšlenku vzniku samostatného státu Čechů a Slováků až do úspěšného konce.