Zahajujeme zajímavý projekt


slunicko1SPSaOA_logoNa jakou školu půjdu? Čím se budu jednou živit? Bude mě to bavit? Tyto a řada dalších podobných otázek jistě napadají žáky posledních ročníků základních škol. Nejinak je tomu i u nás. Odpovědět na ně a přitom podpořit přírodovědné a technické vzdělávání v Ústeckém kraji si klade za cíl projekt, na kterém spolupracuje Sluníčková škola se Střední průmyslovou školou stavební a Obchodní akademií Kadaň.

Projekt zahájíme v listopadu exkurzí do Techmánie Plzeň, kde žáci 8. ročníků prožijí dopoledne plné pokusů, pozorování a zážitkového učení. Na jaro připravují středoškolští pedagogové pro žáky 9. třídy a jejich učitele projektové dopoledne. Připraví nám program přímo ve svých nově vybavených laboratořích. To nejlákavější si ale necháváme na závěr. Vybraní žáci 2. stupně Sluníčkové školy budou mít možnost nahlédnout přímo do provozu Letiště Václava Havla Praha. Zaměstnanci letiště spolu se středoškolskými pedagogy objasní žákům, jaké profese najdou v tomto podniku své uplatnění.

Všechny tři plánované akce mají lákavý obsah, a navíc jsou podpořeny EU a MŠMT. Žáci nebudou muset hradit cestovné ani vstupné. Mají se opravdu na co těšit. Poznají řadu zaměstnání. Rozhodnutí, kam půjdou studovat vycházející žáci, zůstane ale jen na nich a jejich rodičích. Přejeme jim, aby mohli za pár let konstatovat: „Byla to šťastná volba. Mám práci, která mě baví, a zabezpečí i moji rodinu.“