13. výročí projektu „Chceme si pomáhat“ na Sluníčkové škole


slunicko1Od roku 2002 běží na Sluníčkové škole projekt primární prevence „Chceme si pomáhat“. Za tuto dobu bylo proškoleno 70 peeraktivistů, kteří pod dohledem třídních učitelů odprezentovali u svých mladších spolužáků více jak 500 vyučovacích hodin.

Kdo jsou peeraktivisté? Žáci a žákyně s dobrým prospěchem a komunikativními schopnostmi, kteří mají zájem absolvovat školení a jsou ochotni pomáhat mladším spolužákům s různými problémy. Samostatně vedou výukové hodiny na daná témata primární prevence. Peeraktivisté své mladší spolužáky učí psychické odolnosti, aby byli schopni bránit se nabídce návykových látek, chránit sebe i druhé před násilím, šikanou, kyberšikanou, rasismem, vandalismem, kriminalitou a různými dalšími závislostmi. Učí je zdravému životnímu stylu.

Ti letošní byli proškoleni na ozdravném pobytu v Itálii u moře. Starají se o 120 malých spolužáků z 2. – 4. tříd. Na své hodiny se těší, práce je baví a velmi dobře se na ni připravují.

Kamarádské vztahy a častější kontakt mezi žáky I. a II. stupně pozitivně ovlivňují klima školy. Za tuto záslužnou práci bych chtěla poděkovat všem, kteří se v průběhu třinácti let projektu zúčastnili. Těm, kteří stáli na začátku, je dnes už 25 let.

(Mgr. Iva Kozáková – metodik prevence) 
peer