Sluníčková škola na letišti


vylet_logo

Kadaň, 27. 4. 2015, 8.00 h.

Před Sluníčkovou školou postávali usměvaví žáci. Nehrnuli se do školy tak jako jindy. Měli jiný plán. Čekali na autobus a mířili do Prahy. Těšili se na exkurzi, která se uskutečnila díky spolupráci se Střední průmyslovou školou stavební a Obchodní akademií v Kadani. Ta je zapojena do projektu PŘÍRODOVĚDNÉ A TECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚSTECKÉHO KRAJE. Letiště Václava Havla Praha bylo pro každého z nich příležitostí poznat pracovní zázemí řady profesí a navštívit místa, kam se běžní cestující nemají šanci dostat. 

Ujal se jich pan Bláha, toho času průvodce, dříve pilot. Měli štěstí. Jeho výklad byl opravdu poutavý, okořeněný řadou historek i nečekaným výjezdem hasičů. Ale začněme pěkně od začátku. Po hladkém zvládnutí povinné bezpečnostní kontroly na chlapce a dívky dýchlo kouzlo dálek. Vyšli na letištní plochu, kde přistávalo jedno letadlo za druhým. Jiné letouny odlétaly. Žáci získali pocit, že mají zamířeno na dovolenou a jedno z letadel bude to jejich.

Realita byla sice jiná, ale také zajímavá. Přistaveným autobusem projeli kolem hangárů, kde parkují své dopravní prostředky naši miliardáři. Průvodce jim pečlivě popisoval historii i novinky roku 2015 a už je lákal dovnitř k letadlům. Zhlédli průběh technické kontroly. Zjistili například, že každých 10 let letadlo technici překontrolují, rozloží do posledního šroubku, opraví a opět sestaví. Žáci měli možnost prozkoumat všechno zblízka. Stejně poutavý výklad následoval u hasičů, i když v jednu chvíli všichni ztuhli, dokonce i průvodce. Ozvala se siréna, hasiči sjeli po tyči, doslova skočili do připravených obleků a vyrazili do akce. Na to vše nepotřebovali více než 45 s. Zamířili na letištní plochu, aby vyřešili drobný problém u jednoho malého letadla. Exkurze se pomalu chýlila ke konci. Zbývala jen perlička na závěr. Autobus zaparkoval hned vedle ranveje. Přistání i odlety tak měli žáci jako na dlani. Průvodce zodpověděl dotazy a nadešel čas se rozloučit. Všichni zúčastnění si odnášeli nezapomenutelné zážitky a získali větší motivaci k učení. Kdo ví, třeba právě z nich jednou budou piloti, pilotky, technici leteckého provozu, stavaři, architekti, dispečerky nebo krásné letušky či stevardi.

 

Těšíme se na další projekty – zajímavé a zábavné stejně jako tento den strávený na letišti.
{loadposition letiste2015}