Projekt „Adopce na dálku“ s vánoční tematikou


Adventní dny jsou plné rozjímání, očekávání a příprav na oslavu Vánoc. Všichni lidé jsou citlivější, ochotní pomáhat druhým. Nám leží na srdci indická dívka Jashilda Rodrigues. Stále na ni myslíme a i letos jsme pro ni připravili keramické, papírové a voňavé vánoční ozdobičky a maličkosti pro potěšení. Pod vedením a za pomoci učitelek výtvarné výchovy, pracovních činností a vychovatelek v družině vznikaly nádherné vánoční visací ozdoby, stromečky, keramické hrnečky, zvonečky, postavičky, perníčky, vánoční přáníčka, zlatá prasátka, papírové hvězdy, věnečky z přírodnin, andělíčci z vlny, látkové voňavé sáčky s kořením.

V naší tradiční akci máme novinku – kalendáře s obrázky a fotografiemi našich žáků ze zajímavých školních akcí. Každý, kdo si kalendář pořídil, jím listoval, aby našel své blízké. Udělal radost sobě i nám a pomohl dobré věci. Velice milé bylo ve vestibulu školy potkat bývalé žáky s rodiči, kteří už naši školu nenavštěvují, ale přišli podpořit náš projekt a udělat si radost malými vánočními výrobky. Do oken školy se tlačila tma a nevlídné počasí, ale uvnitř zářil stromeček a vládla dobrá nálada. Vánoční trh se opět podařil, mnozí z rodičů se už těšili, že si jako každý rok ponesou z třídních schůzek výrobky svých dětí a jejich spolužáků. Zpříjemní si tak vánoční atmosféru ve svých domovech. Navíc přispějí na dobrou věc, aby svět byl lepší a děti ze zemí, kde ještě dnes vládne velká negramotnost, mohly studovat. 

Paní učitelka Blechová a Uhrová – hlavní organizátorky akce, na které se však podíleli i další zaměstnanci školy a zejména děti, už přemýšlejí, co připraví na příští rok, čím nás potěší. Po celou dobu akce pomáhali žáci 9. tříd, kterým také patří pochvala. A nejen jim, poděkování si zaslouží všichni, kteří se jakýmkoliv způsobem do projektu „Adopce na dálku“ zapojili  – žáci, učitelé a hlavně rodiče dětí naší Sluníčkové školy.
Výtěžek z této charitativní akce pomůže naší indické kamarádce Jashildě chodit do školy další rok. Podporujeme její vzdělávání od roku 2009, každoročně přispíváme částkou 4 900 Kč. Pravidelně jí posíláme dárky a dopisy v angličtině k narozeninám i k Vánocům. Jashildě je už 12 roků, chodí do 7. třídy. Pan ředitel školy, kterou v Indii navštěvuje, o ní říká, že se dobře učí, je ctižádostivá a hodná žákyně, která si velice váží toho, že může chodit do školy.