FILM „ZUŘIVEC“ – BÓJ UŽ NEMÁ STRACH


Bój je hlavní postavou animovaného výukového filmu, který je určen pro děti od páté do deváté třídy základních škol a poukazuje na problematiku domácího násilí.

Animovaný film s názvem „Zuřivec“ zpracovává smutné, ale bohužel i reálné téma domácího násilí. Děti se prostřednictvím filmu setkají s předškolákem Bójem, který žije se svými rodiči. Bójův otec se občas proměňuje ve strašného zuřivce, který se neumí ovládat a ubližuje Bójově mamince. Když se otec uklidní, svého chování vždy lituje. Bój je vyděšený a trápí se. Přemýšlí nad tím, jestli je to jeho chyba, že tatínek tak zuří.

Nakonec napíše dopis králi, ve kterém se mu svěří se svým tajemstvím. Král přijde k Bójovi domů a pozve tatínka, aby nějaký čas bydlel u něj na zámku. Tam má otec možnost poznat sám sebe a Zuřivce, má možnost změnit své chování…Hlavním poselstvím filmu je vědomí toho, že pokud někdo něco takového zažil nebo zažívá, nikdy na to není sám, není to jeho vina a může se svěřit někomu, komu důvěřuje. Násilí je možné zastavit. Norský film „Zuřivec“ byl promítán v 5. až 9. třídách na naší škole. Beseda, následující po zhlédnutí filmu, byla řízena vyškolenými pracovnicemi organizace Radka o. s. v rámci preventivních aktivit proti sociálně patologickým jevům ve společnosti. Po besedě mohli žáci a žákyně napsat vzkaz Bójovi nebo vyjádřit svůj postoj a názor k danému problému.

http://www.dejmezenamsanci.cz/info-room/aktualne/norsky-film-zurivec-o-domacim-nasili/

P5061032P5061034P5061039