Jedinečná spolupráce v chomutovské Galerii Špejchar


V rámci výtvarné výchovy jsme v nedávných dnech s dívkami z 9. tříd a se třídou 7. B vyrazili na výstavu Preference jasnosti v Galerii Špejchar v Chomutově, kde v termínu 12. 3. – 11. 4. 2019 vystavují studenti katedry výtvarné kultury PF UJEP v Ústí nad Labem. Díky navázané spolupráci se zde uskutečnil program určený žákům Sluníčkové školy.

Pro žákyně z 9. tříd byla připravena odborná komentovaná prohlídka, která měla za cíl děvčatům zprostředkovat tvůrčí počiny studentů a pozastavit se nad způsoby a technikami jejich umělecké tvorby. Žáci ze 7. B měli doprovodný program k výstavě také velice zajímavý. Galerijní animaci si pro ně totiž připravily studentky z výše jmenované ústecké katedry. Animace byla perfektně přichystaná a naši žáci během ní plnili množství tematicky orientovaných úkolů. Veškeré činnosti probíhaly střídavě individuálně i skupinově. Ve finální části proběhla hromadná slovní reflexe, která přinesla pozitiva z obou stran.

Uskutečněná akce splnila svá očekávání a potvrdila důležitost doprovodných galerijních programů, které mají divákovi přibližovat, vysvětlovat a aktivně ho seznamovat s prezentovanou uměleckou tvorbu. Ještě jednou tímto moc děkujeme studentkám z ústecké katedry výtvarné kultury i Galerii Špejchar za vzájemnou spolupráci a budeme se těšit na nějakou další v budoucím čase! J. H.