Přijímací řízení na SŠ


Vážení rodiče, milí deváťáci,

v pátek 27. 3. 2020 bylo zákonem upraveno letošní přijímací řízení na střední školy. Výňatek z tohoto zákona pro vás připravila naše kariérová poradkyně Mgr. Kozáková.

V současné době je vhodné procvičovat si testové úlohy na přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, které vám zadávají a opravují v rámci náhradní výuky přes Classroom Google Mgr. Sladká a Mgr. Vinický. Další informace i cvičné testy najdete na https://prijimacky.cermat.cz/.

Využijte příležitost a přípravě se svědomitě věnujte.

Mgr. Alena Roubínová

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ s účinností ke dni 27. 3. 2020 – upravený výňatek pro rodiče a žáky ze  Zákona č. 135/2020 Sb., o zvláštních pravidlech pro přijímání k některým druhům vzdělávání a k jejich ukončování ve školním roce 2019/2020

Jednotná přijímací zkouška do prvního ročníku oboru středního vzdělání proběhne nejdříve 14 dnů po obnovení možnosti osobní přítomnosti žáků na středních školách.

Termín konání jednotné přijímací zkoušky stanoví a zveřejní na svých internetových stránkách Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“).

Přijímacího řízení podle tohoto zákona se účastní uchazeč, který v souladu se školským zákonem podal přihlášku ke vzdělávání ve střední škole pro školní rok 2020/2021.

Jednotnou přijímací zkoušku koná uchazeč pouze jednou, a to ve škole uvedené na přihlášce v prvním pořadí. Uchazeč, který se hlásí na obor vzdělání Gymnázium se sportovní přípravou, koná jednotnou přijímací zkoušku na této škole.

Výsledek jednotných přijímacích zkoušek využijí obě školy, na které se žák původně hlásil, pokud se tam koná také jednotná zkouška. Výsledek pro vyhodnocení přijímacího řízení tedy využije i škola, na které žák jednotnou zkoušku nekoná (tzn. 2. škola na přihlášce).

Pozvánku ke školní přijímací zkoušce zašle ředitel školy uchazeči nejpozději 5 pracovních dnů před termínem konání této zkoušky a současně ji zveřejní na internetových stránkách školy.

Uchazeč, který se pro vážné důvody k řádnému termínu přijímací zkoušky nedostavil a svoji neúčast písemně omluvil nejpozději do 3 dnů řediteli školy, ve které ji měl konat, koná zkoušku v náhradním termínu.

Odvolání proti rozhodnutí ředitele školy nebude přípustné z důvodu urychlení procesu přijímání. Zákon nicméně nově zmiňuje institut nového rozhodnutí podle správního řádu. Ten umožní přijmout dříve nepřijaté uchazeče na místa uvolněná tím, že si úspěšní uchazeči vybrali jinou školu.