Vaření s rajčátky


Přišlo nás navštívit sluníčko. A to v podobě nádherně zralých a voňavých rajčátek. Když jsme si přičichli, bylo těžké uvěřit tomu, že je únor, a ne teplé a slunečné léto. Díky firmě Agro Kadaň jsme se mohli alespoň na chvíli takto přesunout v ročním období. Darovali naší škole pořádnou nadílku chutných rajčátek a my jsme se rozhodli je využít také v hodině vaření.

Žáci sedmé třídy tak byli postaveni před zajímavou výzvu. Jejich úkolem bylo připravit studené občerstvení z různých surovin, ale v hlavní roli musela být rajčátka. Největší oříšek spočíval v tom, co vlastně z rajčátek vyrobit, proto jsme na začátku hledali inspiraci na internetu a po několika fotografiích začali sami žáci sypat nápady z rukávu. Skupina se tedy rozdělila na dva týmy a šlo se na to.

Shodli jsme se, že chceme zachovat sladkou chuť a nezaměnitelnou vůni rajčátek, proto jsme zvolili pouze studené občerstvení a dobře jsme udělali. První tým tvořili výhradně chlapci a ti se neohroženě pustili do tvorby Santovy hlavy. A musím říct, že jim to šlo velmi dobře. Stačila hromádka rajčátek, trocha mozzarelly a obličej byl na světě. Kluci byli na svůj výtvor tak pyšní, že se dlouho zdráhali i ochutnat. Ve druhém týmu převažovala děvčata a ta zvolila jednohubky s beruškami. Kluci z týmu nebyli proti a hned přiložili ruce k dílu. Bez zaváhání vyřešili pomocí párátek problém s tykadélky a ze slupky okurky vyrobili list, na kterém beruška seděla. A vypadalo to nádherně.

Byla to velmi zábavná hodina vaření, žáci si užívali vymýšlení motivů i přípravu jídla a my ještě jednou děkujeme firmě Agro Kadaň za darování opravdu vynikajících rajčátek. Pochutnali jsme si.