Srdce s láskou darované…


Po kovidové odmlce v roce 2021 jsme se vrátili k projektu Srdce s láskou darované, kterého se Sluníčková škola v minulých letech pravidelně účastnila. Stalo se tak i v letošním roce, a to rovnou se třemi třídami z 1. i 2. stupně. Cílem soutěže je mimo jiné i podpora tradičních lidských hodnot, jako jsou láska, přátelství, rodina, vzájemná úcta. Děti se učí týmové práci a rozvoji tvůrčích dovedností. V neposlední řadě se zaměřují na sdílení v rámci kolektivu, kdy svou vlastnoručně vytvořenou práci darují dále.

Soutěžní kolektivy (5. A, 5. B, 6. B) z naší školy přemýšlely a vybíraly, koho ve svém okolí obdarovat a proč? Ve všech třídách padaly trefné komentáře, kdy děti nad vhodným obdarovaným přemýšlely. 

Favoritem, resp. favoritkou třídy 5. A se stala Sportovní hala v Kadani. Děti do ní pravidelně docházejí na různé sportovní aktivity a halu mají rády. V rámci výtvarného projektu žáci přemýšleli, jak na místo, kde se lidé baví sportem a trénují, reagovat. Navrhli a zrealizovali vlastní autorské pexeso, kdy každý jeden žák vytvořil totožnou dvojici. Hlavním tématem byl samozřejmě sport. Myšlenka byla splněna, neboť sportovní pexeso pobaví, ale i potrénuje naši mysl. Při předání vedoucímu sportovní haly, panu Muchnovi, měly děti radost, že se práce líbila. Výsledné dílo si mohou prohlédnout i sportovci a návštěvníci haly.

Třída 5. B se rozhodla vytvořit práci pro Domov pro seniory v Kadani. V kovidové době nesou babičky a dědečkové odloučení velmi těžce, a tak jim chtěli malí výtvarníci zpříjemnit toto náročné období. Děti pátraly ve svých vzpomínkách a snažily se vybavovat okamžiky, kdy se svými pra/prarodiči trávily či tráví radostné chvíle. Každý žák vytvořil osobní obrázek, který se stal součástí celku. Ten jsme pak donesli kadaňským seniorům. V zahradě nás přivítala paní ředitelka. Dáreček od nás s vděkem přijala a slíbila, že vymyslí, jak nejlépe s ním v domově naložit. Bohužel nebylo možné kvůli opatřením zavítat mezi staroušky.

Poslední partou, která se projektu účastnila, byla třída 6. B. Ta se rozhodla vytvořit něco pro dětské oddělení Nemocnice Kadaň. Důvodem bylo to, že někteří z kolektivu zde v minulé době pobývali, nebo zde měli své kamarády či někoho z rodiny. Třída vytvořila pro děti v nemocnici své vlastní a originální omalovánky. Každý si nakreslil na papír to, co má rád a co ho baví. Všechny práce jsme skenovali do digitální podoby a po vytištění připravili několik svazků omalovánek. Předali jsme je paní primářce Kotalíkové. Velice ji potěšila naše myšlenka a každého odměnila sladkou dobrotou. Bohužel ani zde jsme nemohli kvůli kovidu mezi děti na oddělení. Věříme však, že jim omalovánky udělaly či udělají radost a potěší.

Jestliže máte zájem dozvědět se více, navštivte www.srdceslaskou.cz, kde bude od 15. 3. do 10. 4. 2022 probíhat veřejné hlasování s následným vyhodnocením TOP 10 z pohledu veřejnosti. Pokud vnímáte naše projekty jako přínosné, budeme moc rádi za vaši podporu a hlasy!

Mgr. Jakub Havlíček