Velikonoční perníčky


Na naší škole se žáci neučí jen teoretickou formou, ale i hrou a praxí. Proto jsme uspořádali celoškolní soutěž v pečení. Využili jsme k tomu blížící se svátky jara, které nám už nedočkavě klepou na dveře. Tématem nemohlo být nic jiného než pečení velikonočních perníčků.

A jak to celé probíhalo? Každá třída si vybrala 4 zástupce a zajistila si recept na měkké perníčky. Samotné pečení se uskutečnilo v týdnu od 30. 3. – 5. 4. 2022 ve školní kuchyňce. Soutěžící měli nejen za úkol upéct a nazdobit perníčky ve stanovém čase, ale také dodržet příslušné hygienické a bezpečnostní podmínky. Všechny skupinky pracovaly na jedničku s hvězdičkou, bez zranění a s dobrou náladou.

Jako každá soutěž končí bodovým hodnocením, tak i u nás se bodovalo a přísně! Porotci a porotkyně byli vystaveni nelehkému úkolu – najít nejlepší perníček jak po stránce estetické, tak po stránce chuťové. Všechny perníčky jim moc chutnaly.  Hodnotili vždy 2 žáci z každé třídy, 2 zástupci z pedagogického sboru a rovněž 2 porotci ze stravovacího provozu, kde máme dokonce profesionální cukrářku.

K vyhlášení výsledků a předání cen došlo ve čtvrtek 7. 4. 2022. Na krásné třetí místo dosáhla třída 5. B se 306 body (Gregušková, Jandová, Kusý, Ďačenko) a třída 9. B, která získala bodů 343 (Fohová, Pavlíková, Roztočilová, Gabčík). Druhé místo obsadila 5. A se 307 body (Fontošová, Ziuber, Surmajová, Kutraité) a 343 bodů obdržela třída 9. A (Husarová, Dlouhá, Malyško, Fafejta). Na pomyslném nejvyšším stupínku se usadili vítězové ze 4. B. Porota je ohodnotila krásnými 318 body (Olahová, Gebertová, Voláková, Černochová). Na druhém stupni brala „zlaté“ vařečky třída 8. A. Dívky za své perníčky získaly celkem 349 bodů (Vinická, Podroužková, Průchová, Herclíková).

Děkuji a všem přeji krásné Velikonoce!

Veronika Strašková