Klenot naší školy, o kterém se neví…


V následujícím článku bychom Vám rádi představili prostory školy, které nebývají příliš často středem pozornosti, avšak u žáků i učitelského sboru patří k neoblíbenějším.

Školní jídelna je nedílnou součástí naší základní školy už od nepaměti. Denně se zde připravuje téměř 530 jídel. Každý den si pochutnáváme na vydatné polévce, hlavním jídle doplněném vždy o zeleninový salát, ovoce či nějakou sladkou tečku. Skladba stravy se řídí jídelním lístkem, který je pečlivě připravován tak, aby odpovídal všem stravovacím jednotkám, výživovým potřebám dětí a byl dostatečně pestrý. Ke všem jídlům je podáván nápoj. Velikou výhodou zdejší kuchyně je i schopnost přizpůsobit jídla nejrůznějším dietám a dalším výživovým požadavkům na stravování jednotlivců.

Dětem je nabízena tradiční česká kuchyně, ale také je zde snaha o zařazení méně známých nebo méně používaných surovin. Paní kuchařky dbají na to, aby děti ochutnávaly pro ně nová a neznámá jídla a postupně si je oblíbily. Setkat se tak můžete s různými druhy ryb, mangem, ananasem, vařenou zeleninou, batáty…. Jako strávník jídelny vím, že veškeré suroviny jsou zde připravovány s náležitou péčí. Nesetkáte se zde s žádnými polotovary. Jablečný koláč je připravován z pečlivě nastrouhaných jablek, bramborová kaše není z prášku, ale z poctivě oškrabaných brambor, polévka z dobrého vývaru apod.

Zatímco se ptám naší vedoucí jídelny paní Bárové, co bych neměla v příslušném článku opomenout, nalévá polévku našim prvňáčkům, a přitom každého oslovuje jménem. ,,Nejvíce mě mrzí, jak o školních jídelnách mluví v televizi. Kdyby se daný mluvčí zašel najíst k nám, určitě by se vulgárních slov směřovaných ke školním jídelnám pro příště zdržel.“

Ačkoli bývá na školní jídelny často nahlíženo skrz prsty a z médií se příliš často pochvalných slov nedostává, naše jídelna je důkazem toho, že i ve školních jídelnách může být jídlo chutné a zdravé.

Mgr. Nikola Hejčlová