Žáci naší školy v projektu Post Bellum


Jak už se stalo zvykem, i letos se naše škola zúčastnila vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů zaštítěný organizací Post Bellum. Pětičlenný tým ryze mužského zastoupení (jmenovitě Dominik Olah, Radek Scheiner, Karel Franc, Kristián Ďačenko a Jan Kusý) pracovali na projektu půl roku a jako výstup své práce si vybrali komiks. Realizace projektu Paměti národa spočívala v hledání a získávání informací od lidí, kteří pamatují o něco více než my a díky záznamu jejich příběhu zůstanou už navždy jejich paměti a vzpomínky uchovány pro budoucí generace.

Náš pamětník Miroslav Nyklíček představil klukům svůj životní příběh. Nejzajímavější část vypravování se vztahovala především k listopadovým dnům roku 1989, kdy se nacházel ve velmi zajímavé pozici. Na jedné straně stál v pozici studenta volající po změně, na druhou stranu studoval Vysokou vojenskou školu ve Vyškově, kde byl tankistou. Jeho životní milníky kluci přiblížili ve vypracovaném komiksu, jehož tvorba byla pro náš tým premiérou. Pavla Šnajdarová, česká výtvarnice a ilustrátorka, nám však na workshopu v Praze předala spoustu cenných informací a nápadů, a tak se nám podařilo komiks ve formátu listované knihy zdařile vypracovat.

Veškerou svou práci prezentoval náš tým v zelených košilích a trikolorou dne 11. června v KD Orfeum v Kadani. Za jejich přístup k práci, veliký zápal a radost, se kterou se kluci pustili do práce jim patří veliká pochvala a poděkování. Myslím, že si všichni společně odnášíme nejen vzpomínky a informace od pamětníka, ale i spoustu nových zkušeností a zážitků, kterou jim práce na projektu přinesla.

Mgr. Nikola Hejčlová a Mgr. Jakub Havlíček