Za sběr do ZOO


Dříve jsme si sběrem různých surovin vylepšovali kapesné, dnes je třídění, nejen papíru, životním stylem moderní doby. Proč vlastně třídíme? Snad každý žák odpoví: „Abychom si chránili planetu, naše lesy.“ My dospělí bychom se mohli podívat ještě dál a říct, že pečujeme o životní prostředí a chráníme Zemi pro další generace. Přestože u nás na Sluníčkové škole dbáme na to, aby žáci důsledně třídili odpad, sbíráme použité baterie a snažíme se svým jednáním zanechávat co nejmenší možnou ekologickou stopu, zatím jsme nesbírali ve velkém.
Dlouho jsme si lámali hlavy jak to udělat a uspořádat soutěž ve sběru papíru. Zájemci by byli, svoz byl dohodnut, ale kam máme umístit ty tuny papíru? V letošním školním roce se nám konečně podařilo uvolnit vhodné prostory a od listopadu jsme mohli sběr rozjet. Každou středu ráno čekal pan školník trpělivě na poctivé sběrače. Během necelých dvou měsíců se jim podařilo nashromáždit neuvěřitelné tři tuny papíru. Nemalou zásluhu na tom měli nejen žáci, ale všichni členové rodin, kteří shromažďovali každý leták či časopis. Štěpánka Hejtmánková z 2. A nanosila bezmála 500 kg papíru!
A co za nasbírané suroviny pořídíme? V průběhu následujícího měsíce proběhne hlasování, kterému zvířátku v zoologické zahradě se staneme patronem a poskytneme mu finance na krmení. Nejpilnější třída se pak rozjede do ZOO v Praze podívat a pozdravit i nafotit si našeho svěřence. Odměnili jsme také největší sběrače, protože si to zasloužili a my si jich za jejich svědomitost a odhodlání vážíme. Když se v pátek na začátku třetí hodiny rozezněl zvonek, dorazil poslíček s překvapením. Přivezl ještě teplou pizzu, na které si pochutnali ti nejaktivnější sběrači. Věříme, že příští rok budeme ještě úspěšnější a nebudeme sbírat jen papír. Stanovili jsme si vysoké cíle. Příští rok snad odvezeme ze Sluníčkové školy kontejner plný hliníku.

Mgr. Veronika Uhrová