Jablíčkobraní


Sotva jsme se stihli v novém školním roce rozkoukat, nastal čas na oblíbené Jablíčkobraní. Uskutečnilo se 5. října a myslím, že to bude zcela bez nadsázky, když jej označím za naprosto „sluníčkové“. Byl to den plný lahodné vůně, krásného počasí a dobré nálady.
Brzy ráno nás přivítala ledová rosa, ale sluníčko záhy převzalo vládu a ukázalo nám, že má ještě hodně síly. Nebe bylo bez mráčků a nás všechny potěšil krásný podzimní den plný her a zábavy. Pro žáky bylo připraveno celkem deset tipovacích stanovišť, literární, výtvarná a kuchařská soutěž a ukázka moštování.
Všechny třídy se postupně střídaly v sadě, kde paní učitelka Sukovičová předváděla, jak z jablek z našeho sadu získat lahodný mošt. Žáci měli možnost tento vylisovaný mok ochutnat a bezpochyby musel každý uznat, že letošní dlouhé a slunečné léto mělo na jeho kvalitu velký vliv. Mošt byl sladký, voňavý a samozřejmě v bio kvalitě.
Postupně se soutěžní týmy přesouvaly k tipovacím soutěžím, kde se pokoušely odhadnout, kolik jablek se vejde do sítě od cibule, jaká je průměrná výška stromů v našem sadu, nebo kolik kilogramů ořechů vyplodí velký ořešák u skleníku. Pro nejrychlejší jedince tu byl závod s kolečkem a hlavinky našich žáků asi nejvíce potrápila disciplína, jejímž úkolem bylo určit odrůdy jablek. Všechny týmy se těchto disciplín zhostily se ctí a hlavně s úsměvem. Absolutním vítězem se pak stal tým žáků z 9.B ve složení Angermayer, Dyba, Hrazdíra, Kroka, Mirga a Novotný. Velké poděkování si pak zaslouží také ostatní žáci třídy 9.B, kteří celé dopoledne u stanovišť pomáhali.
Nejvoňavější a nejchutnější byla soutěž v pečení jablečných dezertů. Vybraní zástupci tříd 2. stupně se střídali v kuchyňce, aby vytvořili lahodné pochoutky z čerstvých jablek. Naše milé paní kuchařky udělily řád usměvavé vařečky Gábině Šmejcové, Jirkovi Chalupskému a Davidu Oláhovi z 9. A. Žákovská porota složená ze zástupců první až deváté třídy svědomitě ochutnávala a jako výherní vybrala tým ze 7. A – Katka Křížová, Monika Kopčanová a Jára Sadílek.
Svoji fantazii a múzu mohl každý ukázat při literární soutěži. Žáčci prvního stupně tvořili Pohádku a jablíčku. Všechny pohádky se velmi povedly, ale za nejlepší označila paní učitelka Sladká práci Adama Kučery ze III. B. Žáci druhého stupně si pak pohrávali s básní dada. Hodnotit tyto práce bylo velmi těžké, ale ta nejoriginálnější báseň se povedla žákyním VII.B (Saša Bartošová, Galiana Damyanová, Natálie Krämerová a Anzhelika Striletská.
Velké zapálení pak projevily všechny třídy v soutěži o nejdelší jablečnou slupku. Soutěživost a hravost byla cítit nejenom z řad žáků, ale byla zcela viditelná i u třídních učitelů. Dlouho držela prvenství třída VIII.B, která přinesla mistrně úzkou slupku v úctyhodné délce 83,5 centimetru. Vypadalo to, že ji nikdo nepřekoná, ale po důkladném měření se zjistilo, že slupka žáků VII.B ji ještě o centimetr předběhla. Největší um pak předvedla Kačka Křížová, která škrabkou vytvořila pás dlouhý neuvěřitelných 122 cm. Ač se to zdá neuvěřitelné, neloupala meloun, ale obyčejné jablko. Výtvor přinesený „za minutu dvanáct“ tak katapultoval třídu VII.A do vedení.
Ve volných chvílích ještě žáci výtvarně ztvárňovali jablíčka všech velikostí. Sešla se jich opravdu velká hromada, kterou pan učitel Havlíček sesbíral a po dlouhých hodinách na štaflích z nich vytvořil nádherné instalace, které můžete obdivovat v chodbě nad šatnami. Tak si každý můžete najít své jablíčko.
Jsem si jistá, že všichni odcházeli domů s hřejivým pocitem, sladkou chutí v ústech a hlavně s úsměvem na rtech. Naše krásné a povedené Jablíčkobraní totiž vyšlo přímo na Světový den úsměvů. No řekněte sami, mohlo to dopadnout sluníčkověji?