MaSo v Kadani


Každoročně se na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy do Prahy na jaře i na podzim sjíždí davy žáků základních škol a gymnázií z celé republiky, aby si zahrály MaSo (Matematickou Soutěž).

Zástupci naší školy se též několikrát zúčastnili a vždy se vraceli nadšeni. Najednou je bavila matematika!

Zkusili jsme tedy pozvat dva studenty MFF UK přímo k nám do školy, aby si mohli zasoutěžit i mladší žáci. Podařilo se. V pátek 20. září bylo v přízemí hlavní budovy velmi rušno i během vyučovacích hodin. To šesťáci řešili matematicko-logické úlohy, nakupovali benzín, obchodovali s masem, vylepšovali kamiony, řídili své firmy. Týmy v rámci hry dostaly kamion a cestovaly křížem krážem Českou republikou za co nejvýhodnějším obchodem s masem. K pohybu potřebovaly benzín, který získávaly za řešení příkladů. Za obdržené peníze z obchodování si mohly kamion vylepšit, ale v konečném hodnocení se počítal jen jejich čistý zisk.

Bylo nádherné pozorovat, s jakým nasazením soutěžící řeší úlohy a jak se domlouvají na co nejlepší strategii. Ta totiž hrála velice důležitou roli. Když se po ukončení soutěže sečetl počet vyřešených příkladů, bylo patrné, že tým Barči Umlaufové, Elišky Šteiglové, Terky Svobodové a Kristýny Kozákové sice vyřešil nejvíc úloh, ale „ziskově“ skončil až na 4. místě. Bylo to jako v životě. Museli plánovat a volit správnou strategii obchodování, což se nejlépe podařilo Lukáši Drdovi, Filipovi Vicánymu, Marku Žákovi a Kevinu Nguyenovi. Tento tým celé zápolení vyhrál.

 Blahopřeji vítězům a děkuji všem soutěžícím za výborné obchodní nasazení!

Alena Roubínová