Film Síla lidskosti


V úterý 31. 5. jsme se žáky druhého stupně navštívili Kino Hvězda, kde jsme zhlédli film Síla lidskosti. Ten pojednává o nezištné pomoci a síle jednoho lidského srdce. Na promítání filmu spojeném s besedou jsme měli vyrazit již v prosinci, ale doba zákazů nám to posunula až na květen. O to více jsme se všichni těšili.

Těžko nacházíme slova, kterými bychom tento film ve zkratce popsali. Nicholas Winton byl naprosto výjimečný člověk, který z vlastní iniciativy zachránil 669 židovských dětí před téměř jistou smrtí v koncentračních táborech. Po obrovském úsilí a zdlouhavé práci se mu podařilo dostat všechny tyto dětí za hranice hitlerovského Německa a najít jim adoptivní rodiny ve Velké Británii. O svém šlechetném činu mlčel celých 50 let. Až po této době našla jeho manželka na půdě záhadný kufřík, který odkryl toto vzácné tajemství.

Žáci jméno i příběh Nicholase Wintona znali již před promítáním, ale i přesto odcházeli z kina naprosto fascinovaní. Dojemný film doplnil vlastními vzpomínkami dramaturg filmu Zdeněk Tulis, což byla pro všechny naprosto jedinečná zkušenost. Odpovídal dětem na otázky, a ty neustávaly ani po příchodu do školy. Film žáky velmi zaujal a otevíral jejich mysl novým podnětům. Myslím, že každý z přítomných v sále se zamyslel nad tím, co je to vlastně lidskost a že tento fantastický a obdivuhodný člověk zasáhl srdce každého z nás.

Mgr. Nela Krausová